Bronzová brambora z Havlíčkova Brodu
K podzimu neodmyslitelně patří brambory. Zelenina, která může mít v kuchyni pestré využití a lze ji zpracovat mnohými způsoby. Ať už jako přílohu ke slanému jídlu, pokrm samotný nebo dokonce jako dezert.
Dne 18. 10. 2024 nám bylo umožněno zúčastnit se pod vedením paní mistrové Zdeňky Švecové soutěže s názvem „Bramborová pochoutka“. Jedná se o každoroční soutěž mladých kuchařů pořádanou Hotelovou školou v Havlíčkově Brodě. A našim skvělým žákyním se opravdu dařilo – obsadili výbornou třetí příčku.
Letos měl dvoučlenný tým připravit bezmasý teplý předkrm a restaurační moučník, kde hlavní roli musela představovat právě ona okopanina, po které nese soutěž jméno.
A jaký plán měli naši žáci? Předkrm: Bramborový fondán s dýňovým pyré, smetanový krém s pečenými kaštany, dýňový tatarák a zeleninová omáčka. A jako moučník si zvolili Craquelin s malinovou náplní, malinovou omáčku a bramborovo-tvarohový dortík.
Netrvalo dlouho a tamní gastrostudio provoněly rozličné vůně. Atmosféra v průběhu soutěže byla skvělá a žádný tým se nenechal zahanbit. Sami porotci se shodli, že letošní ročník soutěže je příjemně překvapil. A nejenom obě naše bronzové soutěžící se těší z nových zkušeností.
Marta Kašová a Elen Burianová
UOV Zdeňka Švecová