Školu provoněla vůně kávy
V úterý 20. 2. 2024 měli žáci prvního ročníku oboru Kuchař-číšník možnost poprvé nahlédnout do tajů přípravy kávy - umění zvaného baristika. Pod vedením lektora, profesionálního baristy pana Jakuba Točoně z Café Jeseník žáci absolvovali úvodní seminář, který zahrnoval historii, pěstování, zpracování a rozdíly mezi jednotlivými druhy kávy.
Úvodní část praktické části byla věnována alternativním způsobům přípravy kávy. Žáci trénovali vaření kávy pomocí speciálních zařízení: Vacuum Pot, Frensh press, Aeropress a Chemex – V60. Převážnou část dne strávili nácvikem přípravy espressa a nápojů od něj odvozených. Dále se učili správné šlehání mléka pro docílení konzistence zvané mikropěna, přípravě cappuccina a základů malování do kávové pěny – latté artu. Tréninkové kávy žáci osobně servírovali v rámci školy pedagogům, zaměstnancům i žákům. Celkem bylo připraveno více jak 400 káv.
Dokladem nabytých znalostí je certifikát vystavený každému účastníkovi. Díky zkušenostem, dovednostem, ochotě a trpělivosti pana lektora Jakuba Točoně mohli frekventanti nahlédnout a osvojit si základy tajů baristiky, které využijí jak při práci ve školním baru, tak i v blízké budoucnosti při reprezentování na soutěžích a v profesním životě.
Bc. Jan Sládek, učitel odborného výcviku