Kurz moderní gastronomie
Multifunkce je cesta k moderním trendům v gastronomii
O tom, že informační technologie nás ovlivňují ve všem kolem nás, už nikdo dnes nepochybuje. V gastronomii tomu není jinak. Budoucnost je v multifunkčních strojích, kdy se provozy čím dál častěji a detailněji zajímají o možnosti využití chytrých technologií, které umí pracovat bez dozoru obsluhy, mají rychlý a výkonný topný systém a funkce, které pomáhají docílit efektivního využití energie, vody, času a samozřejmě maximální kvality hotového pokrmu. Jak nejlépe využít chytrých technologií v provozu jsme měli možnost si vyzkoušet ve dnech 18. a 19. května 2022 na naší škole, kde jsme ve spolupráci s firmami RM Gastro Praha, s.r.o. a AGR Gastro Žďár nad Sázavou, s.r.o., přivítali školitele těchto firem pana Miroslava Dušku a pana Luboše Prügera, se kterými jsme připravovali pokrmy v zařízení INFINITY. Toto multifunkční zařízení je obrovským pomocníkem v provozu. Dají se v něm připravovat pokrmy tepelnou úpravou, ale také šokově zmrazovat a zchlazovat potraviny. My jsme si připravili anglický rostbif, pečené koleno naprogramované na nízkoteplotní pečení přes noc na šestibodovou sondu, tortillu s trhanou krkovicí. Dále jsme používali oblíbenou metodu SOUS-VIDE, kdy jsme si připravili vepřovou panenku s fazolkami a kachní prso s restovanými žampiony. Další zajímavou ukázkou byla výroba zmrzliny za 40 minut dle chuťové fantazie účastníků kurzu. Po celou dobu kurzu pan Duška jako gastro manager vyprávěl o svých gastronomických zážitcích z různých koutů světa, podělil se s námi o své profesní zážitky. Mimo jiné připravoval menu pro významné osobnosti a byl osobním kuchařem prezidentů Václava Havla a Václava Klause. O zážitky z celé profesní kariéry nebylo nouze a věřím, že žáky motivoval k tomu, aby svou kuchařskou profesi dále rozvíjeli a zůstali jí věrní.
Vyvrcholením celého kurzu bylo předání osvědčení panem senátorem Josefem Klementem. Dalšími hosty byli generální ředitel RM Gastro, s.r.o. pan Plička a zástupci vedení školy.
Bc. Radka Pospíchalová a Bc. Dalibor Zdražil